Boekpresentatie Fogelsanghstate zaterdag 6 oktober

nieuws

Het Veenkloosterbos stond zaterdag 6 oktober letterlijk in het zonnetje tijdens de presentatie van het boek Fogelsanghstate: van kloostertuin tot landschapspark. Onder warme belangstelling werd de middag afgetrapt met een wandeling, waarin Els van der Laan en Willemieke Ottens de mooiste plekken van het parkbos en bijzondere ontdekkingen van het tuinhistorisch onderzoek toonden. Ook tijdens een korte presentatie stond een rondwandeling door de tijd en door verschillende delen van het park centraal.

Hoofdrol was er voor de commissaris van de Koning Arno Brok, die niet alleen het eerste exemplaar in ontvangst nam, maar ook een Fladderiep als herinneringsboom plantte op het voorterrein van Fogelsanghstate. Brok benadrukte de bijzondere historische waarde van de plek, en het belang van onderzoek om deze betekenis bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Landgoed Fogelsanghstate is een unieke, historische locatie in het noordoosten van Friesland. De monumentale gebouwen, het bijzondere interieur, het historische park vormen gezamenlijk met het omliggende landschap deze bijzondere plek, waarin nog altijd de sfeer van het verleden beleefbaar is. Ook in het prachtige landschapspark is de rijke historie nog goed herkenbaar. In verschillende perioden en in opdracht van opeenvolgende eigenaren, werd hier door toonaangevende tuinarchitecten en hoveniers een uitgestrekt park aangelegd. Zo werkten hier onder andere de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard en zijn opvolger Lambertus Vlaskamp. Zij legden een romantische wandelpark aan, met slingerpaden, grote vijverpartijen, bijzondere gebouwen, exotische bomen en opgeworpen hoogtes.

Het combineren van unieke archiefstukken, historische kaarten, oude ansichtkaarten en een inventarisatie van de huidige situatie, aangevuld door gegevens, anekdotes en correcties van de huidige eigenaren heeft geresulteerd in een boeiend verhaal, dat nu als publicatie wordt uitgegeven via Uitgeverij Bornmeer.

Het boek is te koop in Fogelsanghstate of kan besteld worden via de uitgever Bornmeer