Julianapark

Tuinhistorisch onderzoek Julianapark Bolsward

nieuws

In opdracht van de gemeente Súdwest Fryslân is Noordpeil gevraagd een tuinhistorisch onderzoek uit te voeren voor het Julianapark te Bolsward. Het park is in 1913 aangelegd in een gemengde stijl, naar ontwerp van tuinarchitect M. Meijer, van de firma Wijbren Krijns en Co in Joure. Sinds 2014 ontvangt de gemeente Súdwest Fryslân brimsubsidie voor de instandhouding van het monument. In het bijbehorende rapport werd als aanbeveling gegeven om bij toekomstige veranderingen en restauraties de karakteristieken en de beleving van het gehele historische ontwerp in ogenschouw te nemen.

Dat betekent dat de gemeente Súdwest Fryslân voor enkele keuzes en vraagstukken staat:

  • Veel bomen in het park worden oud. Sommige bomen zijn vervangen of verdwenen. Waar en welke bomen planten we terug?
  • Passen de huidige plantvakken binnen de historische aanleg? Wat was de oorspronkelijke gedetailleerde indeling en gedachtegang?
  • Zijn er belangrijke historische kenmerken verdwenen?

 

Collega Willemieke Ottens  is de archieven ingedoken op zoek naar relevant (historisch) kaartmateriaal, oude ontwerptekeningen, foto’s, maar ook bestekken, rekeningen etc.

Dit alles om te achterhalen wat de originele aanleg van het Julianapark was. Wij zijn erg benieuwd naar de uiteindelijke resultaten!

Julianapark
Julianapark