Landgoed de Braak

Boeklancering Landgoed de Braak

nieuws

Twee eeuwen cultuur- en natuurbeleving

In 1920 kocht Natuurmonumenten het landgoed De Braak. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum verschijnt op 17 december 2020 het boek Landgoed De Braak. Twee eeuwen cultuur- en natuurbeleving, geschreven door landschapsarchitect Els van der Laan-Meijer en historisch geograaf Michiel Purmer. Het boek geeft inzage in de boeiende geschiedenis van de historische tuinaanleg van het landgoed, dat in de zeventiende eeuw door de Groningse elite werd gesticht. Het kreeg zijn faam door de landschappelijke aanleg van een prachtig uitgestrekt wandelpark naar ontwerp van de bekende Noord-Nederlandse tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851).

In 1888 werd De Braak verworven door de Groningse industrieel Jan Evert Scholten, die De Braak in enkele jaren transformeerde tot een aantrekkelijk openbaar wandelpark, voorzien van de nodige attracties. Na zijn overlijden in 1918 werd een beroep gedaan op Natuurmonumenten om het park aan te kopen. Geholpen door de streek wist de vereniging de benodigde middelen bijeen te brengen om het populaire wandelpark te kunnen verwerven. Daarmee bleef het historische landschapspark voor omwonenden, inwoners van de stad Groningen en ver daarbuiten behouden.

Aan de hand van prachtige oude kaarten, foto’s en ansichtkaarten, brengen de auteurs de veelzijdige geschiedenis van De Braak in beeld. De uitgave werd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Natuurmonumenten, NOORDPEIL landschap.erfgoed en de gemeente Tynaarlo. Historische Vereniging  Ol Eel voorzag de auteurs van waardevolle informatie.