Nominatie Overijssels Boek van het jaar 2020

nieuws

Groene Parels van Overijssel

Op 4 november jl. vond de (digitale) uitreiking plaats van het Overijssels Boek van het Jaar. Uit een lijst van meer dan 100 non-fictie boeken werd Groene Parels van Overijssel geselecteerd tot een van de 7 nominaties. De prijs wonnen we uiteindelijk niet, wel waren er mooie woorden van de jury:

Overijssel heeft veel mooie natuur. Daar vallen ook de door mensenhand gecreëerde landgoederen onder. In Groene parels in Overijssel staan de landschapsparken uit de late achttiende en vroege negentiende eeuw centraal. De inleiding geeft informatie over de opkomst van de vroege landschapsstijl in Nederland in het algemeen en Overijssel in het bijzonder. Hierbij komt de relatie tussen opdrachtgevers, de bezitters van buitenplaatsen en landschapsarchitecten volop aan bod. Hierna volgt een beschrijving van de vele landgoederen in Overijssel die ofwel nog steeds in landschapsstijl zijn vormgegeven dan wel sporen daarvan hebben nagelaten. Nieuw in deze beschrijvingen is het gebruik van oude kaarten in combinatie met moderne reliëfkaarten van het landschap. Zo zijn sporen van het gebruik van kenmerkende stijlelementen van de landschapsstijl, ook voor de lezer, visueel te reconstrueren. Door het mooie kaartmateriaal en de fraaie foto’s nodigt het boek uit om, voor zover mogelijk, de beschreven landgoederen te bezoeken. Een complementaire wandelgids zou dat nog aantrekkelijker kunnen maken.