In opdracht van de Stichting Fogelsangh State is het boek Fogelsanghstate door Noordpeil geschreven en uitgegeven. Het idee voor de publicatie ontstond na de uitvoering van historisch en ruimtelijk onderzoek naar het landschapspark van Fogelsanghstate in opdracht van de huidige eigenaar.

Landgoed Fogelsanghstate is een unieke, historische locatie in het noordoosten van Friesland. De monumentale gebouwen, het bijzondere interieur, het historische park vormen gezamenlijk met het omliggende landschap deze bijzondere plek, waarin nog altijd de sfeer van het verleden beleefbaar is. Ook in het prachtige landschapspark is de rijke historie nog goed herkenbaar. In verschillende perioden en in opdracht van opeenvolgende eigenaren, werd hier door toonaangevende tuinarchitecten en hoveniers een uitgestrekt park aangelegd. Zo werkten hier onder andere de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard en zijn opvolger Lambertus Vlaskamp. Zij legden een romantische wandelpark aan, met slingerpaden, grote vijverpartijen, bijzondere gebouwen, exotische bomen en opgeworpen hoogtes.

Het combineren van unieke archiefstukken, historische kaarten, oude ansichtkaarten en een inventarisatie van de huidige situatie, aangevuld door gegevens, anekdotes en correcties van de huidige eigenaren heeft geresulteerd in een boeiend verhaal, dat nu als publicatie wordt uitgegeven via Uitgeverij Bornmeer.

Het boek is te koop in Fogelsanghstate of kan besteld worden via de uitgever Bornmeer

Voor informatie:
Els van der Laan

Els van der Laan

Landschapsarchitect BNT

Jelmer Bokma

Cartograaf/DTP’er