Historisch perspectief

L.P. Roodbaard werkte in een periode waarin de formele Franse aanleg met lanen en beelden gewijzigd werd in de romantische aanleg met slingerpaden, vijverpartijen als ware het rivieren en reliëfwerking. Roodbaard is geboren in Rolde, op dat moment de hoofdstad an het Landschap Drenthe. Het gezin verhuisde naar Assen waar hij tot 1813 woonde. Hier was hij als hovenier werkzaam, vermoedelijk bij het bedrijf van zijn vader. Naast het feit dat hij hovenier was, had hij ook talent voor schilderen. Dit blijkt uit het feit dat hij heeft meegedaan aan een expositie in Amsterdam met een pasteltekening van Adam en Eva.

Na zijn trouwen in 1813 woonde hij in Groningen. in het onderzoek is duidelijk geworden dat hij zich steeds meer ontwikkeldeals architect met tuinen. Stadstuinen voor de burgemeesters en belangrijke families kwamen na de Franse Tijd (1795-1813) tot ontwikkeling. Het is bekend dat roodbaard vanaf 1816 voor deze families portretten heeft gemaakt. Een aantal ongesigneerde portretschilderijen doen de hand van Roodbaard vermoeden, maar dit zal nader onderzoek moeten aantonen.

Vanaf 1818 wordt zijn oeuvre van tuinontwerpen zichtbaar. Hoewel veel van zijn werk is verdwenen, is er toch een respectabel aantal tekeningen en schetsen bewaard gebleven. Zijn oeuvre wordt in dit deel zowel chronologisch als geografisch beschreven.